Rýmovník
Rýmovník, Plectranthus (Mexický Eukalypt, Molice, Řecký Eukalypt, Kubánské Oregáno)
Nejenže Vám uleví při rýmě, ale ještě odpuzuje komáry!
Tato nenáročná léčiva pokojová rostlina proti rýmě - voní jako meduňka s mátou dohromady a navíc odpuzuje i hmyz!
Využití: Při rýmě a nachlazení se doporučuje inhalovat aromatické látky z pár lístků rozlámaných v ruce. Pomáhá i astmatikům. Řada pěstitelů doporučuje i vnitřní užívání – čaj z jednoho lístku si prý můžete dát při bolesti hlavy, vysokém krevním tlaku, nachlazení nebo třeba při trávicích problémech.
Při vysokém tlaku , cholesterolu a srdečních potížích pít odvar z 1listu na 1hrníček . Výluh mírně desinfikuje , léčí i drobné ranky a spáleniny.
Jeho lístky můžeme zkusit využít i jinak, třeba v kuchyni a to všude tam, kde se používá šalvěj, tedy například pro dochucení zvěřiny nebo do marinády na grilování masa.
Pěstuje se v bytě v místě s dostatkem světla ,hojně obrůstá a svědčí mu zaštipováni do koule , škodí mu spíš časté přelévání.
Rozmnožování: Řízky ve vodě, na jaře. Nejlépe řízené podmínky odpovídající spodní teplo,vlhko,světlo.
Recepty z Rýmovníku:
Domácí Rýmovníkový sirup
Potřebujete: 20 - 30 lístků rýmovníku, citrón, limetku nebo pomeranč – podle vlastní chuti, dále vodu, cukr krupici (cca 1kg)
Postup: Den předem si připravíme odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát do druhého dne. Druhý den přeceďte a scezený odvar spolu s cukrem přiveďte na mírném ohni na teplotu max.50°C nikoliv k varu. Míchejte dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté nechejte zchladnout a na 1l šťávy vlijte 2velké štamprle čistého 80% lihu a sklenici důkladně protřepejte. Uchovávejte na tmavém místě v chladu. Užívejte jen jednu malou štamprli denně.
Sirup bez lihu, vhodný pro malé děti
Výroba za studena se hodí zejména v případě, že má váš rýmovník větší množství listů, které může postrádat.
Potřebujete: Uzavíratelnou skleněnou nádobu, alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe, citrón, cukr krupici
Postup: Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů se cukr rozpouští, podle potřeby můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň! Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.