Čočková sekana
Čočková sekana
- 250g klasické hnědé čočky
- 2 bobkové listy
- 3lžíce řepkového oleje
- 1 velká cibule
- 23 stroužky česneku
- 5 žampionů nebo 1-2 hrsti sušených hub předem namočených ve vodě
- 2 lžičky sušené majoránky
- 1-2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 vejce
- nať zelené petrželky
- sůl, černý pepř
- 100-150g ovesných vloček, kečup
- worcestrová omáčka
Čočku předem namočíme pře noc a uvaříme doměkka v nové vodě spolu s bobkovým listem. Poté slijeme vodu přes cedník a uvařenou čočku vložíme do mísy. Na větší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, houby a koření. Přidáme k čočce do mísy a promícháme. Necháme vychladnout. Přidáme hořčici, vejce, petrželku a přisypáme vločky na zhuštění. Ochutnáme a dochutíme pepřem a solí. Vložíme do formy na chlebíček nebo do pekáče vyloženého pečícím papírem, povrch můžeme potřít směsi kečupu a worcestrové omáčky. Pečeme cca 45 minut na 180stupňů. Podáváme s bramborovou kaší, kyselou okurkou nebo s chlebem a hořčicí.